Dorps contact ambtenaar

 

Noordeinde en O.V.M. (Oldebroek Voor mekaar)

Mijn naam is Johan Fidder en ik ben vanaf 2017 dorpscontactambtenaar (DCA) van deze mooie mensen. Er zijn 3 DCA’s in onze gemeente en zij hebben elk een deel van de gemeente als hun werkgebied. Mijn werkgebied is o.a. Noordeinde en ik ben daar blij om.
Welkom op deze website en ik wens jullie veel kijk plezier op deze site.


                                 3 DCA’s: v.l.n.r Johan Fidder, Peter Zoombelt en Johan Neevel

“De Noorders”


In de uiterste kop van de gemeente Oldebroek ligt, tegen de randmeren aan, een klein dorpje. Er wonen ongeveer 220 inwoners. Ze noemen zichzelf “Noorders”.

Ooit viel deze gemeenschap onder de gemeente Doornspijk en werd aangeduid als Kampernieuwstad. De naam Noordeinde bestaat pas vanaf de jaren 70. Het is de meest noordelijke plaats in de provincie Gelderland en waarschijnlijk ook het mooiste plekje.

Zelden heb ik zoveel inwoners actief gezien voor het reilen en zeilen van hun dorp. Ik heb veel contact met een aantal  vertegenwoordigers uit het dorp. Zij noemen zich Belangen Gemeenschap Noordeinde. De BGN bestaat uit een aantal mensen die de spil vormen tussen de Noorders en de gemeente en alles wat daar tussen hangt. Als bewoners ergens mee zitten of geholpen moeten worden dan kunnen ze bij de leden van de BGN terecht.

Wat of wie zijn de “Noorders” nu eigenlijk en wat moet je doen om een echte Noorder genoemd te kunnen worden?
Nou….das eigenlijk heel simpel uit te drukken….
“Noorders” zijn een markante, lichtelijk eigengereide, lichtelijk eigenwijze en lichtelijk koppige gasten die het allemaal wel best vinden wat er om hen heen gebeurt zolang zij maar met rust gelaten worden en hun ding een beetje kunnen doen. Als je aan deze voorwaarden voldoet dan zou je zomaar een echte Noorder kunnen zijn;

Dat is natuurlijk overdreven en gelukkig hebben “Noorders” ook heel veel goede eigenschappen, ook al zou je dat niet verwachten van de meest voorkomende soorten zoals de  van Ommens en de van der Weteringen…..en de Dekkers niet te vergeten…foij….die hebben iets met kano’s en fietspaden;

Karaktervolk
“Noorders” zijn  uit het beste hout gesneden….. Ze zijn zorgzaam, loyaal, betrokken, hebben een duidelijke mening, komen op voor elkaar. Hebben een mentaliteit waar je U tegen zegt en laten elkaar nooit vallen. Ook hoef je niet bang te zijn dat als je er komt dat je uit droogt, ze hebben altijd wel een reden om iets te vieren en daar hoort ook een biertje of een wijntje bij…

Ze regelen alles zelf wel en het kump allemoal wel goed.

Klinkt als de Galliërs. Asterix en Obelix zouden hier zo geboren kunnen zijn en toverdrank is hier ook altijd wel te vinden als je de goede plek maar weet te vinden. Je hoeft niet ver te zoeken want als je de kern binnenkomt dan rijd je al tegen het gemeenschapscentrum, cafetaria, eetcafé enz enz…aan. Het Noorderuukien is de placet to be in Noordeinde, daar gebeurt het.
Dit gemeenschapsgebouw word ook onderhouden door de bewoners zelf. Hoe mooi is dat, voor en door het dorp. Dat is ook nog een kenmerk waar een “Noorder” aan voldoet, namelijk zelfredzaamheid.

Geschiedenis
Noordeinde heeft een rijk verleden van visserij, rietsnijders, broodjagers en is nog in bezit van een eendenkooi. Ook geen wonder dat we ons zelf goed kunnen redden;;

Ook zijn er veel dag toeristen te vinden omdat in de wijde omtrek veel fietspaden zijn aangelegd en de natuur hier adembenemend is. Onze grote trots is ons schooltje welke in 2017 een sluiting boven het hoofd heeft gehangen maar door een donateursactie door de inwoners en medewerking van de gemeente Oldebroek een doorstart heeft gemaakt, momenteel is het leerling 40 kinderen en door de unieke lesmethode voor veel kinderen uit de omtrek een heerlijke dagbesteding is op  maat. Ook nieuwsgierig geworden? Pak eens de fiets of benenwagen en kom ook ons dorp ervaren maar word niet te persoonlijk want doar kunt we niet teegnn…

Ook fietsers en wielrenners zijn van harte welkom alleen mogen ze niet te hard door de kern fietsen i.v.m. de veiligheid voor de kinderen die er veelal op straat spelen. Hier spelen de kids gelukkig nog op straat en hangen bij het water. Mooi om te zien…

 

Noorderhaven
Als alles mee zit en de voorgenomen plannen worden “goed” bevonden dan komt er binnen afzienbare tijd ook een haven in Noordeinde. Dit maakt de kern dan nog aantrekkelijker om te bewonen en te bezoeken. “Noorders zitten graag op of aan het water, dat zit in hun bloed en een heuse haven zou voor veel bewoners een uitkomst zijn. Nu kunnen de mensen die een boot hebben niet naar de vaargeul van het Drontermeer varen omdat het water tussen Noordeinde en de vaargeul te ondiep is. Ook kunnen er geen boten vanaf het Drontermeer naar het Noordeinde varen.

Voor de passanten die het leuk vinden om de mooie natuur in Noordeinde vanaf het water te beleven zou het mooi zijn als ze de nacht kunnen door brengen in de “Noorderhaven”.

In Noordeinde is dus altijd wel wat te doen of te beleven. De bewoners zijn niet saai, erg actief en altijd bereid om een dorpeling of passant te helpen.

Kortom….Een gezellige buurtgemeenschap met een eigen identiteit en persoonlijkheid en dat zal nooit veranderen.