Eigenheimers

KUNST VAN EIGEN BODEM

 

De bestuursgroep Eigenheimers is opgericht kort na het “Pimp Up plan” (verbouwing) van dorpshuis ’t Noorderhuukien. Het bestuur bestaat uit 6 personen die om de 2 jaar het kunstweekend “Kunst van eigen bodem” organiseren. Na 2012, 2014 en 2016 was 2018 de 4e editie, ook wel  Eigenheimers IV genoemd.

Wij zeggen; Alleen de mensen die op het Noorden wonen of gewoond hebben kunnen meedoen aan deze expositie. Jaarlijks doen er een groot aantal deelnemers mee en elk jaar groeit het aantal deelnemers. De laatste editie had 30 deelnemers. Daarbij worden ook de kinderen van de basisschool bij de expositie betrokken. Hiervoor worden workshops gehouden, waarvan de resultaten op het podium tijdens de 3 dagen durende expositie ook te bezichtigen zijn.

Na de opening op donderdag wordt er met champagne getoast en wordt er Eigenheimer-friet uitgedeeld. Dit mag inmiddels als traditie worden beschouwd. Ook op vrijdagavond en zaterdag overdag is de expositie geopend. Op de zaterdag worden er tevens (gratis) workshops gehouden.


De naam van de expositie komt van de Eigenheimer-aardappel die aan de overkant van het Veluwemeer in de Flevopolder wordt geoogst. De voormalige Zuiderzee en de slecht begaanbare wegen die naar het Noordeinde liepen zorgde ervoor dat Noordeinde min of meer geïsoleerd lag voor de buitenwereld. Ook teisterde de Zuiderzee Noordeinde met vele overstromingen. De buitenwereld was dan helemaal ver weg en de Noorders moesten het met elkaar rooien. Dit maakte de inwoners van Noordeinde zelfredzaam en eigenzinnig, vandaar Eigenheimers.