‘t Noorden


 

Een gezellige buurtgemeenschap met een eigen identiteit

 

 

Noordeinde is een dorpje gelegen nabij het Drontermeer tussen Kampen en Elburg, in de gemeente Oldebroek in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt zo’n 220 inwoners en 30 inwoners in de omgeving van de plaats.

De naam Noordeinde bestaat nog niet zo heel lang. Tot in de jaren 70 viel Noordeinde onder de gemeente Doornspijk en werd aangeduid als Kampernieuwstad. Bij de herstructurering van diverse gemeentes in Noord-Gelderland is de naam Kampernieuwstad officieel veranderd in Noordeinde. In oude atlassen en ook nog in sommige huidige is Noordeinde nog te vinden als Kampernieuwstad. Het is de meest noordelijke plaats van Gelderland.

 

Noordeinde speelde een rol gedurende de Franse bezetting begin 19e eeuw

 

In de voormalige basisschool op de dijk was een Franse douanepost gevestigd. Er werd tijdens de bezetting veel gesmokkeld over de Zuiderzee en de douanepost moest ervoor zorgen dat de smokkelactiviteiten enigszins werden aangepakt.

 

In 1845 werd het kerkje van Noordeinde gebouwd. Het kwam in de plaats van de afgebroken kerk die zo’n drie kilometer zuidelijker in Kerkdorp stond, feitelijk was het kerkje van Noordeinde een gecombineerde woning voor de predikant met een lokaliteit voor de samenkomsten.

Noordeinde heeft een rijk verleden van visserij, rietsnijders, broodjager en is nog in bezit van een eendenkooi, en is tot in de wijde omtrek bekend om de traditionele bingo’s, kerstmarkt, brocanterie en potten bakkerij. Ook zijn er veel dag touristen te vinden omdat in de wijde omtrek veel fietspaden zijn aangelegd en de natuur hier adembenemend is.Onze groote trots is ons schooltje welke in 2017 een sluiting boven het hoofd heeft gehangen maar door een donateursactie door de inwoners en medewerking van de gemeente Oldebroek een doorstart heeft gemaakt, momenteel is het leerling 40 kinderen en door de unieke lesmethode door veel kinderen uit de omtrek een heerlijke dagbesteding is op eigen maat.Ook nieuwschierig geworden ? Pak eens de fiets of benenwagen en kom ook ons dorp ervaren.